Bracco Italiano ras informatie.


Een stukje geschiedenis.

De Bracco is ontstaan uit lichtvoetige Noord-Afrikaanse windhonden en zwaardere Mastiff honden. Beschrijvingen van honden met het Bracco-uiterlijk kwamen al rond 400 voor Christus voor. Tot de middeleeuwen was de Bracco in Italië een geliefde allround jachthond. Hij werd ingezet op bijna elk denkbaar wild. Door zijn veelzijdigheid was hij bovendien zeer geliefd bij fokkers die bepaalde jachteigenschappen in hun ras wilden inbrengen. Het is daarom waarschijnlijk dat bij 90% van alle huidige staande honden Bracco-bloed door de aderen stroomt.


Ras

De Bracco Italiano heeft een gewicht van 25 tot 40 kilo en een schofthoogte van 55 tot 67 cm. Het is een krachtige hond van goede verhoudingen. De gangen zijn los, de draf uitgrijpend (met grote passen) en snel. Hij heeft goed ontwikkelde spieren. Als hij jaagt, draagt hij zijn hoofd betrekkelijk hoog; zijn neus komt daarbij iets boven de ruglijn. De uitdrukking is ernstig, goedaardig en schrander. Het is een robuust gebouwde jachthond, een volhardende werker met een uitstekend reukvermogen. Als je hem ziet lopen in het veld is hij met zijn verlengde snelle draf, geheven hoofd en de neus fier in de lucht een plaatje om te zien. 


Karakter

De Bracco Italiano heeft veel beweging nodig. Onderneem dan ook veel activiteiten met je hond. Er zijn bijvoorbeeld veel gehoorzaamheidscursussen, annex werkcursussen, die heel prettig zijn voor de relatie tussen baas en hond. De Bracco komt het meest tot zijn recht als hij kan jagen, samen met de baas, volg daarvoor een jachtgehoorzaamheidscursus. Voed de Bracco met zachte hand, maar wel consequent op. Hij is gevoelig voor de menselijke stem. Hij heeft een strenge maar rechtvaardige leider nodig om zelfverzekerd door het leven te kunnen gaan. Trainingen gebaseerd op belonen in plaats van straffen passen het beste bij deze hond. Ook moeten de trainingen gevarieerd zijn; een Bracco Italiano is snel verveeld. De Bracco Italiano is een fijne huisvriend(in), met een evenwichtig, meegaand, intelligent en zachtaardig karakter.

 


Verzorging

De Bracco Italiano heeft naar verhouding weinig uiterlijke verzorging nodig. Regelmatig de oren reinigen, tandverzorging en in de ruiperiode af en toe lekker de rubberen massagehandschoen over de korte glanzende vacht halen is voldoende.

 

 


Gezondheid

De rasverenigingen; Bracco Italiano Club en vereniging Italiaanse Staande Jachthonden zijn bezig met de gezondheid van de Bracco Italiano. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren Heupdysplasie. De Bracco Italiano Club stelt verder onderzoek naar Elleboogdysplasie verplicht. De Vereniging Italiaanse Staande Jachthonden stelt daar in plaats DNA-onderzoek naar Cerebrale Ataxie verder verplicht.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 


FCI informatie

FCI groep 7: Voorstaande honden

Sectie 1.1


Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).